שיחה אישית בנושא נגישות לעסקים עם אבי ומור ורשבסקי

אבי ומור ורשבסקי יחד איתנו במשרד
מארחים אצלנו את ורשבסקי נגישות בע”מ

נפגשנו עם אבי ורשבסקי, אדריכל ומורשה נגישות מתו”ס ושירות, בעל חברת ורשבסקי נגישות בע”מ ועם מור מנהלת העסק, שהיא גם ביתו הצעירה מבין ארבעת ילדיו לראיון מרתק על כוס קפה.

מהי נגישות בשבילך?

נגישות היא חלק חשוב בחיים המקצועיים והאישיים שלי. בשבילי זו מטרה מקודשת שצריך לעשות הכל על מנת לממש אותה בדרך הנכונה. כשאני אומר דרך נכונה אני מתכוון לכך שצריך לעשות איזון בין כל המרכיבים. מידתיות וסבירות הן שתי מילים שכל הזמן מלוות אותנו והיצירתיות שלנו בתור אנשי מקצוע היא לדעת למצוא פתרונות מידתיים וסבירים. זה משהו שמעט מאוד מורשי נגישות יודעים לעשות וזה מה שמבדיל בין מי שעוסק בתחום וטוב בו לבין מי שעוסק בו ולא טוב בו. המטרה שלי היא למצוא את הדרך האופטימלית כדי לא לפגוע באף אחד מצד אחד, ולהגיע למקומות אופטימליים מצד שני.

איך הגעת לתחום הנגישות?

אני אדריכל במקצועי משנת 1974. בזמנו נושא הנגישות היה לקונה מאוד משמעותית במקצוע שלנו. אף אחד לא קיים את מה שהיה צריך, ומה שהיה היה מיושן ולא מתקדם.

בשלב מסוים ייסדו באוניברסיטת אריאל ובטכניון קורסי השתלמות לאדריכלים בנושא נגישות ואני החלטתי שהגיע הזמן מבחינה מקצועית ללמוד את זה. הלכתי לקורס והוא פשוט שבה את ליבי. במהלכו ובעיקר לקראת סיומו, החלטתי שזה מה שאני רוצה לעסוק בו. לא תיארתי לעצמי שזה יכבוש אותי עד כדי כך, אבל החלטתי שאני רוצה להתמחות בזה. המשכתי לעבוד כמתכנן אך כל הזמן נושא הנגישות היה קרוב לליבי והתחלתי ללמוד את החוקים והתקנות באופן עצמאי, זה היה לפני 14 שנים, בשנת 2004.

בשנת 2006 נודע לי שעיריית תל אביב מחפשת יועץ עירוני, הגשתי מועמדות בלי שידעתי הרבה על המקצוע והתקבלתי. ברגע שנכנסתי לשם באמת לא ידעתי הרבה, אבל אף אחד לא ידע הרבה. תחום הנגישות היה מאוד בחיתולים ולא היו אנשי מקצוע מיומנים, אבל נכנסתי חזק למקצוע. בשנת 2009 פנתה אליי המרצה שלי שאבוא להרצות איתה בקורסי נגישות, ומאז אנו מובילים את הקורסים באוניברסיטת אריאל.

תל אביב היתה פלטפורמה נהדרת לעבוד בה עם הרבה התנסויות בכל סוגי המבנים – שטחים פתוחים, דרכים, כל מה שנגישות נוגעת בה, היתה לי התנסות ועדיין יש לי. וללמד את זה יותר מלמד אותך מאשר שאתה מלמד אחרים, כי אתה חייב להיות מעודכן כל הזמן בכל השינויים, החידושים והעדכונים. בשנת 2010 פנו אלי ממכון התקנים להשתתף בוועדת המומחים של התקן לשטחים שמחוץ לבניין. שנתיים ישבנו על התקן הזה ויצא מוצר סופי שאני חושב שהוא מדהים ועשה מהפכה בכל הנושא הזה. מאז אני יושב בוועדת המומחים לפנים הבניין ולנושאים נוספים, אני שם אחת לחודש.

ספר לנו על פרויקט מעניין שיצא לך להנגיש לאחרונה

יש המון פרויקטים שאנחנו עוסקים בהם. חלקם קטנים מאוד חלקם בינוניים חלקם גדולים וחלקם גדולים מאוד. קשה להצביע על משהו ספציפי. אנחנו מייעצים לכל הקמפוסים של התעשייה האווירית שפרוסים בכל רחבי הארץ. זה פרויקט לשנים והמסה העיקרית שלו כבר מאחורינו. עכשיו אנחנו בשלב ההשלמות, בתידרוכים של העובדים איך צריך להתנהג לאנשים עם מוגבלויות וכו’.

עיריית תל אביב זה פרויקט בלתי נגמר. עשינו שם מאות סקרים לכל מבני הציבור – ספורט, קהילה, רווחה ואנחנו עדיין בעבודה שם. את כל המקומות הציבוריים צריך להנגיש – דרכים, מדרכות, חופי ים, גינות ציבוריות, בתי קברות, רחובות, כל מקום שהציבור נמצא בו צריך להיות מונגש, והרוב באחריות העיריות.

מור מוסיפה – חיפה זה הפרויקט הנוכחי. בחיפה קיבלנו פרויקט של סקירת כל בנייני הציבור בעיר משהו בסביבות 250 בניינים, זה פרויקט שאנו עובדים עליו מינואר.

מה אנשים בדרך כלל מפספסים/איפה הם טועים בהקשר של נגישות?

הדרישה של להבין את הנגישות היא מאנשי המקצוע וגם את זה קשה מאד להשיג אז קל וחומר מאנשים שהם לא מהתחום. יש פער תפיסתי כי אפילו אנשים מהתחום לא מספיק מבינים אותו.

כל מה שאני צריך ללמד את הסטודנטים בקורסים שלי זה להבין, כי לשנן את התקנות והתקן כל אחד יכול לעשות. להבין את התחום זה מה שמשנה והופך אותך למורשה נגישות שעושה עבודה יעילה ונכונה, ולצערי אין את זה להרבה. בזמנו מי שעשה את החשיבה על רחוב אבן גבירול למשל חשב על זה כאדריכל ולא כעיוור. רצו שיהיה יפה, שיהיה אסתטי אבל לא הסתכלו על זה כצרכן/כלקוח.

ברגע שיש הבנה אמיתית זה אחרת, אבל קשה מאוד להחליף את הכובע של האדריכל בכובע של מורשה נגישות.

מור מוסיפה – לדעתי הפספוס של הרבה אנשים הוא בתפיסה של הבלתי אפשרי. הרבה פעמים אני מראה לאנשים מקומות לא נגישים, לדוג’ כספומט לא נגיש, ואני מנסה להסביר להם איך מתמודד עם זה אדם עם מוגבלות ופתאום נופל להם האסימון – איך הם יודעים איפה להכניס את הכרטיס? איך הם יודעים איפה ללחוץ?

אבי –  לא מצופה מאנשים שהם לא בתחום הנגישות להבין את זה. כן מצופה מהם להיות אמפטיים

לאנשים עם מוגבלות, לדעת איך לדבר אליהם ועליהם, אבל זה עניין של חינוך.

יש לי קולגה שעם השנים הולכת ומתעוורת. לפני כמה שנים היה לנו כנס באירפורט-סיטי, ראיתי אותה בלובי, ניגשתי לומר לה שלום והוספתי “זה אבי ורשבסקי”. התגובה שלה היתה “הנה סוף סוף מישהו שיודע לדבר לעיוור”. כי אני הזדהיתי. בן אדם עיוור צריך לדעת מי עומד מולו כמו שאני רואה מי עומד מולי. לא עולה לי כסף לומר את השם שלי.

הרבה עסקים בארץ טוענים שתקנות הנגישות מוגזמות ומחמירות מדי. מה דעתך על כך?

לא מסכים. זה מנקודת ראותם של העסקים כיוון שזה עולה להם כסף, זה לא נוח ולא נעים. אבל אם הדרישות הן מידתיות וסבירות כמו שאמרתי, אין שום סיבה לא לעשות אותן. השאלה היא באיזה יועץ נגישות נתקלו ומה דרשו מהם. בבסיס הדרישות הן נכונות. אין שום סיבה שאנשים עם מוגבלות לא יוכלו להיכנס למקום, לקבל שירות, לקנות, לשבת בבית קפה.

אנשי עסקים לא מבינים משהו מאוד בסיסי, שאם הם ינגישו את העסק שלהם, שקודם כל זו חובה חוקית, כמות האנשים שיכנסו אליהם תגדל עשרת מונים כי לא מדובר רק באותו אדם עם מוגבלות שיוכל להיכנס, זה חבריו וזה משפחתו וזה המכרים שהוא מספר להם שהעסק נגיש. זה יגרום לאנשים נוספים להגיע ולהגדיל את מחזור העסקים. את זה הם לא מבינים, שבטווח היותר רחוק ההוצאה הזו משתלמת ומחזירה את עצמה. אפילו ברמה הבסיסית העסקית זה כדאי להם, אבל רוב בעלי העסקים מסתכלים רק על אותו הרגע.

תרצו להוסיף משהו?

מור – אני חושבת שהטכנולוגיה תעשה שינוי מאוד משמעותי בתחום הנגישות. יש הרבה חידושים טכנולוגיים ומתישהו בעתיד הקרוב הפערים הקיימים היום יסגרו (לכולם יהיו כיסאות גלגלים ממונעים, השיפוע לא יהווה כזה הבדל).

אבי – צריך לתלות הרבה בטכנולוגיה וכאן אתם ודומיכם נכנסים לעניין, לא רק בתחום של הסימן הקולי, אלא בכלל בעניין הטכנולוגי. העולם הולך לקראת עולם ללא כיסאות גלגלים, כלומר אנשים שמשותקים ברגליהם יוכלו ללכת באמצעות מכשיר שיניע אותם. יש כבר עכשיו מוצר שמיובא ארצה של מדרגות שבאמצעות שלט הופכות למעלון שמעלה את כיסא הגלגלים ואחר כך חוזרות להיות מדרגות. לא רחוק היום שכיסאות גלגלים יוכלו לעלות במדרגות ואז המעלונים ייעלמו והתקנות יתעדכנו בהתאם. ללא ספק הטכנולוגיה תעשה את השינוי הגדול ביותר ולשם צריך להפנות את המשאבים.


אנחנו מאד אוהבים לארח אצלנו אנשי מקצוע ומומחים בתחום הנגישות.

אחרי כל פגישה כזו, אנחנו יוצאים עם המון תובנות, רעיונות ומוטיבציה.

תודה לכם אבי ומור שהתארחתם אצלנו – היה מרתק!

בשבועות הקרובים, אנחנו מתכננים לארח עוד מומחים ולראיין גם אותם לבלוג.

☕️ מעוניינים לקפוץ אלינו לקפה? – צרו קשר.

🙏🏼 תודה רבה לחן כץ על הכנת הפוסט המדהים הזה.

👇🏼  נשמח לקרוא את התגובות שלכם כאן למטה 👇🏼